Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 11 de juny del 2011

Savants, ments increïbles

Recordeu Rain man? Una pel·lícula amb una de les actuacions més brillants de Dustin Hoffman, acompanyat de Tom Cruise. Per a qui no la recordi o qui no l'hagi vist mai, veiem-ne un petit fragment.


En aquesta escena, en Raymond (Dustin Hoffman) diu de memòria el número de telèfon d'una camarera en veure el seu nom a la camisa. La nit anterior, el seu germà (Tom Cruise) li havia dit que es llegís la guia telefònica perquè deixés de molestar i en Raymond va memoritzar tots els números fins la G. Després, cauen 246 escuradents al terra i els conta com si res en uns segons. Impressionats? Veiem ara un curt fragment d'un reportatge dedicat a Kim Peek, el personatge en el que es va basar Raymond a Rain man.


La realitat supera la ficció. Kim Peek tenia el síndrome de savant, el qual afecta a una cinquantena de persones a tot el món. En Kim és capaç de coses increïbles com dir-te a l'instant el dia de la setmana que correspon a una data en concret, llegir una pàgina amb cada ull en 8 segons i recordar tot el contingut de milers de llibres. Però en canvi, és incapaç de vestir-se sol. Com si concentrés tota la seva capacitat mental en una habilitat concreta renunciant a bona part de les aptituds que ens fan socialment "normals".


Stephen Wiltshire és capaç de dibuixar una ciutat sencera de memòria després d'un vol en helicòpter d'uns vint minuts. Aquestes habilitats poden tenir un origen genètic o accidental després d'una lesió cerebral. En la meitat dels casos es tracta de persones autistes, mentre que en l'altra meitat hi ha algun tipus d'incapacitat mental o física provocada per lesions o malalties. Aquest segon cas és el d'Alonzo Clemons, que pot moldejar en fang rèpliques exactes d'animals en només uns pocs minuts i després d'haver vist l'animal només uns segons.


És inquietant veure com tenen habilitats impossibles per a una persona qualsevol, però són inapaços de lligar-se els cordons de les sabates en alguns casos. Com funcionen aquests cervells? Això es pregunten molts científics, les anomalies mentals, des de sempre, han sigut una de les principals fonts d'informació sobre com funciona el nostre cervell i aquest cas no és una excepció. Daniel Tammet podria ser una espècie de pedra rosetta ja que és un dels savants més impressionants del món però, a més, és capaç d'explicar fins a cert punt com fa el que fa.


Realitza càlculs complicats en pocs segons, memoritza més de 22.500 dígits del número pi i aprèn un nou idioma en només una setmana. Sobretot pel que fa als càlculs, sembla que es tracta d'un procés relacionat amb la sinestèsia. La sinestèsia consisteix en barrejar sentits, de manera que qui ho pateix pot escoltar colors o degustar textures per exemple. En el cas de Tammet, relaciona cada número amb una forma, color, textura i sentiment i el seu cervell els combina per a fer càlculs "sense pensar". D'aquesta manera veu a simple vista si un número és o no és primer i diu que el 289 és particularment lleig mentre que el 333 és molt atractiu. Fins i tot ha pintat en aquarel·la el número pi tal i com ell el veu.


És impressionant el que pot fer el nostre cervell. Alguns ho atribuiran a que la gent "normal" només utilitzem el 10% del cervell. Això no és cert, és un mite, utilitzem tot el nostre cervell. Simplement, el seu cervell funciona completament diferent al nostre. Mentrestant, la resta de mortals ens les hem d'ingeniar per a poder dir quin dia de la setmana era el 3 d'octubre de 1978. Per sort, el gran matemàtic John Conway va inventar l'algoritme doomsday que permet, de manera relativament senzilla, fer el mateix que Kim Peek amb una mica de càlcul i agilitat mental i amb mig minutet per obtenir la resposta. 

Com que sé que fa mandra aprendre a utilitzar aquest algoritme, en una tarda d'avorriment he creat un petit programa en Visual Basic que fa exactament el mateix, aplica l'algoritme doomsday per dir-te quin dia de la setmana corresponia a la data que hi insereixis, però només cal que premeu un botonet. I com diria el Núñez del Crackovia: És gratis!!!

Per descarregar el programa Doomsday: http://www.2shared.com/file/aLltAzrw/Doomsday.html

3 comentaris:

  1. T'ha faltat poc per penjar el programa xD

    ResponElimina
  2. N'estic orgullós després de 6 anys sense programar :P

    ResponElimina
  3. Impressionant, però què contenta que estic de no tenir cap fill com aquests! :)

    ResponElimina