Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 2 de juny del 2011

Pale blue dot

De tant en tant dedicaré una entrada a parlar sobre algun dels grans pensadors de l'escepticisme que lluiten contra el pensament màgic, paranormal i les pseudociències. Començaré per Carl Sagan, sens dubte un dels més grans i un dels pares del discurs científic, escèptic i crític modern.

Carl Edward Sagan (Brooklyn, NY, EUA, 1934 - Seatlte, EUA, 1996) fou un reconegut físic i astrònom. Un dels pioners de l'astrobiologia, dels primers científics en alertar sobre els perills de l'efecte hivernacle i l'hivern nuclear basant-se en les observacions de l'atmosfera de Venus i un dels promotors del projecte SETI per detectar vida extraterrestre (un projecte que s'ha d'aturar aquest any per falta de diners). A més va col·laborar en multitud de missions de la NASA i va ser l'ideòleg d'enviar un missatge inalterable que pugués ser entès per una civilització extraterrestre més enllà del sistema solar.


Però Carl Sagan és més conegut per la seva faceta de divulgador científic i com a escèptic amb un fort posicionament en contra de les pseudociències i les religions. Aquesta activitat divulgativa li va valdre fins i tot el premi Pulitzer per la seva obra Els dracs de l'Edén: especulacions sobre la possible evolució de la intel·ligència humana.

"...Després de tot, quan estàs enamorat, vols explicar-ho a tot el món. Per això, la idea de que els científics no parlin en públic de la ciència em sembla aberrant."


Cal destacar la sèrie Cosmos, que va escriure i presentar el 1978 i la qual us convido a veure. Però sense cap mena de dubte, el document més conegut és la reflexió inspirada per la fotografia que el 14 de febrer de 1990 feia la sonda Voyager 1, en mirar enrere i veure la Terra des de 6.000 km de distància. A pale blue dot...Us deixo amb la fotografia en qüestió, tot un exercici d'humilitat.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada